Blog

Van zit naar sta met hulp van pauzesoftware met zit/sta coach

17 November 2022
Anita Bons

We zitten wat af… Dat we een groot deel van de dag zittend doorbrengen, is iedereen wel bekend. Wist je dat Nederland zelfs Europees kampioen zitten is? In geen enkel land zit zo’n groot gedeelte (62%) van de bevolking meer dan 5,5 uur per dag. En nu we massaal thuiswerken, blijkt dat het aantal zit-uren zelfs is verhoogd.

Effect van lang zitten

Wat voor effect heeft lang zitten op je lichaam?

Vooral de grote spieren, zoals beenspieren, zijn tijdens het zitten inactief waardoor de doorbloeding van het lichaam vertraagt. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld vochtophoping, spataderen, verminderde stofwisseling en uiteindelijk hart- en vaatziekten. Ook de bloedsuikerspiegel kan verstoord worden, wat kan resulteren in obesitas en diabetes. Lang zitten is daarnaast belastend voor de rug. Als je zit, is de druk op de tussenwervelschijven hoger, waardoor rugklachten kunnen ontstaan.

Allemaal staand werken?

Hoe minder we zitten, hoe beter. Dus allemaal staand gaan werken?

Vergeleken bij zitten heeft staan een aantal voordelen. Bij staand werken daalt het bloedsuikerniveau na een maaltijd sneller dan bij zittend werken. Staan vermindert daarnaast het risico op rug- en schouderklachten. Om die reden hebben talloze zit- statafels hun intrede gedaan in Nederlandse kantoren. Werkgevers willen hiermee het risico op ziekteverzuim verlagen.

Echter langdurig staan is ook een uitdaging voor het lichaam. Uit onderzoek is gebleken dat als je langdurig staand werk verricht, er vermoeidheid in benen en voeten, spataderen en rug- en nekpijn kunnen optreden. Niet voor niks heeft de Arbo-wet een richtlijn voor staand werken, waarbij wordt geadviseerd om niet langer dan 1 uur achtereen staand te werken en te voorkomen dat je meer dan 4 uur op een dag staand werk moet verrichten.

Staand werken kun je dus beschouwen als een goede afwisseling voor zitten.

Een goede sta-houding

Uit de praktijk blijkt dat we vaak in een verkeerde houding staan. Een ongunstige sta-houding, zoals op 1 been hangen, leunend op de tafel, dragen van hoge hakken of voorovergebogen staan, vergroot de kans op overbelasting van spieren en gewrichten.

Je hebt vast weleens een zitinstructie hebt gehad voor het instellen van je bureaustoel. Er is inmiddels aardig wat kennis over ergonomisch zitten en een gezonde werkhouding. Maar geldt dat ook voor gezond staan?

Het is belangrijk om bij staand werken een goede houding aan te nemen. Geadviseerd wordt om de voeten stevig op de grond te zetten met de knieëen licht gebogen (niet op slot). Span hierbij je bil- en buikspieren aan. Door af en toe de benen te bewegen, zorg je ervoor dat de doorbloeding van het lichaam op peil blijft. Let daarnaast ook op de werkhoogte van je bureaublad. Voor beeldschermwerk is het belangijk om je bureaublad op ellebooghoogte te zetten. Zorg ervoor dat je schouders afhangen, terwijl je onderarmen op het bureaublad rusten.

Afwisseling voorkomt klachten

De keuze om zittend of staand te werken is afhankelijk van de soort werkzaamheden. Niet alle taken kunnen makkelijk staand worden uitgevoerd. Vooral taken waarbij je precies en geconcentreerd moet werken, lenen zich uitstekend voor zittend werk. Heb je werkoverleg met een collega, dan leent staan zich hier goed voor.

Daarnaast kun je het staan en zitten afwisselen met het gebruik van een hoge (zadel)kruk, om je benen en rug te ontlasten. Door tijdens de werkdag regelmatig van houding te veranderen, stimuleer je de bloedcirculatie en voorkom je lichamelijke klachten.

Opstaan met de zit/sta coach

Wij hebben speciale pauzesoftware ontwikkeld die je helpt herinneren om het werk regelmatig te onderbreken. De R-Go Break zit/sta coach stuurt je elektrisch bureau aan van zittend naar staand of een hoogte daar tussenin (voor gebruik van een sta-kruk of deskbike). Dit gebeurt op basis van daadwerkelijk beeldschermgebruik.

De standaard pauzetijden in de R-Go Break software zijn ingesteld volgens de Nederlandse Arborichtlijnen en op advies van ergonomische deskundigen: 30 seconden pauze na elke 10 minuten werk, 5 minuten pauze na elk uur met een dagelijkse limiet van 6 uur beeldschermwerk.

Je kunt je pauzes personaliseren door bijvoorbeeld een herinnering in te stellen als het tijd is voor een kopje thee of om je bureau te verhogen of verlagen naar de door jouw gekozen werkhoogte. Zo maak je optimaal gebruik van je hoog-laag bureau en blijf je fit tijdens je werkdag.

Terug naar het overzicht