Inmiddels is bekend dat veel zitten slecht is voor de gezondheid. Daarom ontstaat bij bedrijven en organisaties steeds meer interesse in dynamisch werken. Maar hoe breng je dit “bewegend werken” in de praktijk?
Afwisseling in werkhouding
Het is belangrijk dat het zitten makkelijk afgewisseld kan worden met andere werkhoudingen. Kies allereerst een houding die bij de taak past, kies voor het geschikte device (monitor, laptop, tablet of smartphone) en gebruik hierbij de juiste hulpmiddelen. Moet je bijvoorbeeld een document lezen, dan kun je dit het beste doen vanaf een groot scherm of papier, in plaats van je smartphone. Heb je werkoverleg met een collega, dan leent staan of wandelen zich hier goed voor. Wist je dat de hersenactiviteit bij wandelen groter is dan bij zitten? Wandelend overleggen is dus zelfs effectiever.
Dynamische hulpmiddelen
De Gezondheidsraad geeft aan “dat door bij de inrichting van de fysieke leefomgeving rekening te houden met het bevorderen van bewegen, een blijvende verandering in beweeggedrag zou kunnen worden bewerkstelligd”.
Echter onze werkomgeving is vaak zo ingericht dat deze het zitten juist stimuleert. De uitdaging is om het kantoor in te richten met verschillende werkplekken die beweging en afwisseling stimuleren in zitten, staan (of met gebruik van een stasteun) en lopen. Je kunt hierbij gebruik maken van verschillende dynamische hulpmiddelen, zoals de wiebelkruk, deskbike, zitbal, actieve stamat, balans bord, bureauloopband, stahulp en dynamische bureaustoel.
Met een slimme inrichting zul je ongemerkt gestimuleerd worden om op een natuurlijke manier bewegend te werken.