Blog

Staand werken niet zonder risico

17 November 2022
Anita Bons

Het is inmiddels algemeen bekend dat veel zitten problemen kan opleveren voor de gezondheid. Hoe minder we zitten, hoe beter. Dus dan maar allemaal staand werken?

Voordelen van staand werken

Vergeleken bij zitten heeft staan een aantal voordelen. Aangenomen wordt dat staand werken het bloedsuikerniveau na een maaltijd sneller laat dalen dan zittend werken. Ook zou staan het risico op rug- en schouderklachten verminderen. Inmiddels hebben talloze zit- statafels hun intrede gedaan in Nederlandse kantoren. Hiermee willen werkgevers het risico op ziekteverzuim verlagen.

De nadelen van langdurig staan

Uit onderzoek is echter gebleken dat bij langdurig staand werk vermoeidheid in benen en voeten, rug- en nekpijn en spataderen kunnen optreden.

In augustus 2017 is een onderzoek gepubliceerd door Oxford University over de relatie tussen zittend en staand werk en het risico op hartziekten. Dit 12- jaar durende onderzoek vond plaats in Canada en heeft aangetoond dat langdurig staan het risico op hart- en vaatziekten kan verhogen. Dat komt omdat te lang staan kan leiden tot bloedophoping in de benen, verhoogde druk in de aderen en verhoogde oxidatieve stress (chemische onbalans in het lichaam), wat allemaal kan bijdragen aan een verhoogd risico. Langdurig staan op het werk verdubbelt het risico op hart- en vaatziekten.

Ongunstige sta-houding

Daarbij leert de praktijk dat we vaak in een verkeerde houding staan. Een ongunstige sta- houding (op 1 been hangend, leunend op de tafel, dragen van hoge hakken, voorovergebogen…) vergroot de kans op overbelasting.

Al tientallen jaren bestaan om bovengenoemde redenen richtlijnen vanuit de Arbo om staand werken juist te minimaliseren. Het Nederlandse Arbeidsinformatieblad (08) “Zittend en Staand werk” geeft het advies dat langer dan 1 uur achtereen staan en meer dan 4 uur staan op een dag zoveel mogelijk moet worden voorkomen! Dat klinkt vreemd, toch?

Wil je meer lezen? Download onze Whitepaper.

Terug naar het overzicht