Blog

Vind de ideale verticale muis: test op deze 3 punten

21 November 2022
Anita Bons

Om RSI-klachten te voorkomen en te verminderen worden in de kantoorwereld steeds vaker verticale ergonomische muizen gebruikt. Maar onderling verschillen verticale muizen nog behoorlijk van elkaar. En dat maakt je zoektocht naar de perfecte ergonomische muis er niet makkelijker op. Om je verder op weg te helpen, vatten we hier samen waar je op moet letten bij het vergelijken van verticale muizen.

Test op 3 punten

Om een goede indruk van een verticale ergonomische muis te krijgen, is het van belang om hem te testen. Iedere persoon heeft immers een andere vorm en maat van de hand. En, ook niet onbelangrijk, andere voorkeuren. Let daarom bij het testen in ieder geval op deze 3 punten:

  1. Vorm en comfort:

    Houd de muis even vast en beoordeel of dit comfortabel aanvoelt. Is de vorm en handligging goed? Wordt de hand volledig ondersteund (ook de duim en pink)? Heb je een maat groter of kleiner nodig? Zitten er geen randjes aan die irritant aanvoelen voor je vingers?

  2. Gebruik:

    Test de muis minstens 10 minuten op algemeen gebruik: klikken, scrollen en bewegen. Voelt het natuurlijk aan of moet je wennen? Welke spieren gebruik je bij de muisbeweging: zijn dat grote of juist kleine spieren? Het is hierbij belangrijk om te weten dat de kleine spieren en pezen sneller overbelast kunnen raken dan grote spieren.

  3. Spierspanning:

    Bij een onafhankelijke ergonoom kun je de spierspanning (bij gebruik én bij ruststand) van de onderarm- en schouderspieren laten meten. Bij een lage spierspanning is de kans op RSI-klachten ook een stuk lager.

Hoe komt onze HE Mouse uit de bus?

In een onafhankelijke vergelijkingsstudie door een Europees geregistreerd ergonoom (Ergonoom, Eur.Erg.) zijn 4 populaire verticale muizen met elkaar vergeleken: de Evoluent 4, de Handshoe Mouse, de 3M Anir Mouse en de HE Mouse van R-Go Tools.

Conclusie: hoewel de keuze voor een computermuis toch erg persoonlijk blijft, krijgt de HE Mouse de beste overall score. Benieuwd? 

Terug naar het overzicht