Blog

Trackball muizen: een kogel als ergonomische oplossing?

21 November 2022
Anita Bons

Een kogel als computermuis. Nog nooit gezien? Dat kan kloppen, want deze zogenaamde trackball muizen zijn vrij zeldzaam op de werkvloer. Toch bieden ze enkele voordelen ten opzichte van normale muizen. Hier lees je hoe ze werken en waarom ze in sommige situaties de beste oplossing kunnen bieden.

Trackball muizen

Wie nog met oudere muizen heeft gewerkt kent waarschijnlijk de kogel onderin de muis nog wel. Door de muis te bewegen, bewoog de kogel onderin de muis mee. Op deze manier werden bewegingen geregistreerd en overgebracht op het beeldscherm. Tegenwoordig is dit systeem vervangen door één optische sensor die direct ‘ziet’ waar de muis zich bevindt.

Bij een trackball muis is dit systeem als het ware omgekeerd. De kogel zit hierbij aan de bovenkant van de muis en is een stuk groter. Het belangrijkste verschil met een normale muis is dat je hem alleen bedient met de vingers en duim. Je hoeft de muis zelf dus niet te bewegen, alleen de kogel erin. 

Voor- en nadelen

Doordat je de trackball muis niet over je bureau hoeft te bewegen, zijn er geen ongunstige draaibewegingen vanuit de pols nodig. Ook kun je afwisselen tussen je linker- en rechterhand (mits je een trackball muis hebt waarbij de kogel bovenop ligt). Ten slotte is deze muis heel geschikt voor precisiewerk. Met de kogel kun je kleine, precieze bewegingen maken, wat handig is bij het werken met bijvoorbeeld CAD-software.

Een trackball heeft echter ook nadelen. Juist omdat je precisiebewegingen maakt met alleen de vingers, wordt de kans op overbelasting in de vingers groter. Daarnaast gebruik je bij sommige varianten ook je duim voor fijne motoriek, terwijl de spieren in je duim eigenlijk zijn bedoeld voor grip. En ook je onderarm kan overbelast raken, doordat deze in een onnatuurlijke stand gedraaid is (dit noemen we pronatie). Ten slotte: aan het gebruik van de trackball muis moet je enige tijd wennen.

Geschikt of niet?

Klinkt de trackball muis als dé oplossing voor jouw klant? Of denk je meer aan een verticale of een centrale muis? Met ons whitepaper ‘Wat is de beste ergonomische muis?’ helpen we  je graag bij het vergelijken van ergonomische muizen en bij het opstellen van een goed onderbouwd advies.

Terug naar het overzicht