Blog

Hoe kies je het ideale ergonomische toetsenbord?

21 November 2022
Anita Bons

Als je onze blog volgt, weet je inmiddels dat er heel wat verschillende ergonomische toetsenborden op de markt zijn. Dat maakt je zoektocht naar het ideale toetsenbord er niet makkelijker op. R-Go Tools geeft je tips: waar let je op bij het zoeken van een passende ergonomische oplossing?

Let op deze 4 punten

 1. Reikafstand

  Maak je naast het toetsenbord ook veel gebruik van de muis en bedien je deze met de rechterhand? Dan is het verstandig om te kiezen voor een compact toetsenbord. Zonder vast numeriek deel kan de muis namelijk in het verlengde van de onderarm worden geplaatst, wat de schouders ontlast. 

 2. Spierspanning

  Overbelasting ontstaat vaak door een constante spanning in de onderarmspieren en de pezen in handen en polsen. Met een goede ondersteuning van de onderarmen en polsen kan deze spierspanning al enorm verlaagd worden. Let er daarom ook op dat het toetsenbord zo plat mogelijk is.   

 3. Hoek

  De vorm van het toetsenbord bepaalt of je kunt typen met rechte polsen (zonder knik). Omdat ieder mens anders gebouwd is, is er echter geen sprake van 1 correcte hoek van het toetsenbord. Bij een los gesplitst toetsenbord ben je niet gebonden aan een bepaalde hoek, en is past hij dus altijd bij jouw lichaamsbouw. 

 4. Persoonlijk advies

  Zorg ervoor dat je goed en eerlijk geadviseerd wordt. Vooral als je al RSI-klachten hebt is het van belang om een (onafhankelijk) advies voor een passend toetsenbord te krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van een werkplekonderzoek. 

Test het zelf

Wil je zeker zijn van je zaak? Test je potentiële toetsenbord dan zelf. Een proefplaatsing is vaak zo aangevraagd. Probeer hem minimaal 1 week uit en zorg dat daarbij ook de rest van je werkplek ergonomisch ingericht en ingesteld is.

Informeer jezelf

Zorg dat je voor de aanschaf van een ergonomisch toetsenbord goed geïnformeerd bent en download hieronder ons whitepaper. Hierin vind je alles wat je moet weten voor een goed onderbouwde keuze.

Wil jij (of je klant) een toetsenbord van R-Go Tools uitproberen of weten wat voor jou de beste opties zijn? Neem dan contact op met een productadviseur van R-Go Tools. Wij helpen je graag verder.

Terug naar het overzicht