Ergonomische toetsenborden bestaan in vele soorten en maten. Welke voor- en nadelen hebben ze, en wat is voor jouw klant nu de meest geschikte oplossing? In deze blog gaan we dieper in op een variant die je waarschijnlijk wel vaker tegenkomt: het compacte toetsenbord.
Compacte toetsenborden
Compacte toetsenborden lijken veel op standaard toetsenborden. Het grote verschil: ze hebben geen numeriek gedeelte. Sommige varianten hebben het numerieke deel wel geïntegreerd, waarbij je de cijfers kunt activeren door middel van de Numlock toets.
Voor- en nadelen
Als je tijdens je werk veel afwisselt tussen toetsenbord en (rechtshandige) muis heeft deze compacte versie een groot ergonomisch voordeel ten opzichte van normale toetsenborden. De reikafstand vanaf het midden van je toetsenbord (de letter H) naar de muis is namelijk kleiner. Je toetsenbord is aan de rechterkant immers iets minder breed. Je houdt je hand dichterbij je lichaam en ontlast hiermee je rechterschouder.
Daarnaast zijn de compacte varianten vaak platter dan normale toetsenborden, waardoor de handen niet meer opgetild moeten worden tijdens het typen. Deze natuurlijke stand van de polsen vermindert de belasting op de pezen. En ten slotte: ze hebben vrijwel dezelfde lay-out en toetsgrootte als een standaard toetsenbord. Wennen is dus bijna niet nodig!
Het compacte toetsenbord houdt echter wel een nadeel: de handpalmen moeten naar beneden worden gericht om de toetsen te kunnen bedienen. De onderarmen blijven tijdens het typen dus continue gedraaid, net als bij een standaard toetsenbord.
Het perfecte toetsenbord?
Voor veel mensen is het compacte toetsenbord een prima oplossing voor het voorkomen en/of verminderen van hun RSI-klachten. Maar er valt meer te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld ook voor een gesplitst of een verticaal toetsenbord gaan. Meer weten over deze varianten? Download ons whitepaper over ergonomische toetsenborden en beoordeel zelf wat voor jouw klant de beste optie is.