Blog

Gezond beeldschermwerk: (g)een documenthouder scheelt!

1 December 2022
Gerry Hameetman

Mensen die veel met documenten werken achter hun beeldscherm herkennen het waarschijnlijk wel: aan het eind van een lange werkdag een pijnlijke nek en schouders, rugklachten en niet te vergeten oververmoeide, “schele” ogen. Klachten die vrij eenvoudig verminderd en eventueel voorkomen kunnen worden, gewoon door gebruik te maken van een documenthouder.

Correcte houding

Werken met een ordner of losse documenten naast je toetsenbord betekent belastend veel opzij draaien met je hoofd. Leg je ze vóór je toetsenbord, dan zorgt dat automatisch voor een gekromde houding. Terwijl een bolle rug, een gebogen nek en samengeknepen schouders op de lange duur leiden tot overbelasting en uiteindelijk zelfs tot serieuze klachten.

Door je paperassen op een documenthouder te plaatsen, vergemakkelijk en verklein je de beweging die de nek moet maken tussen document en beeldscherm. Je lichaam neemt onbewust een rechtere houding aan. Hoe groter de hellingshoek van de documenthouder, des te meer worden document en  beeldscherm op één lijn gebracht, waardoor je zo recht mogelijk zit. En je bovendien minder oogklachten ontwikkelt.

Minder accommodatie van de ogen

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat ook de oogspieren bij beeldschermwerk flink aan het werk zijn. De blik scherp stellen (accommoderen) op een beeldscherm recht voor je op 60 cm afstand vergt al meer inspanning dan gewoon vrijuit in de verte kijken. Met je papieren op 40 cm afstand voor of naast je, moeten je ogen zich keer op keer opnieuw bijstellen. Je kunt je voorstellen dat je dat na talloze keren op een werkdag wel voelt: je kijkt “scheel”.

Dit wil niet meteen zeggen dat je een (andere) bril nodig hebt. Je kunt het je ogen vaak al veel minder vermoeiend maken door ze minder grote bewegingen te laten maken. Dat kan met een documenthouder waarop je de stukken die je moet inzien op één lijn brengt met je beeldscherm. De accommodatie – die immers afhangt van de afstand waar je naar kijkt- is dan zo min mogelijk. Resultaat van deze betere focus zijn niet alleen minder belaste ogen, maar ook een grotere concentratie en productiviteit.

R-Go Documenthouders

De R-Go Flex Read is een documenthouder die zich in totaal 6 hoogtes laat verstellen. Het open ijzeren frame laat ruimte over voor het opruimen van je toetsenbord: ideaal binnen een “clean desk” omgeving. Als er tijdens het werk notities gemaakt moeten worden biedt met name de R-Go Read-2-Write documenthouder uitkomst. Deze laat zich in één beweging van lees- naar schrijfstand verstellen, zodat je in een handomdraai je documenten naar je toehaalt en er iets op kunt noteren.  

Het mag duidelijk zijn: met een goede documenthouder bereik je meer dan met worteltjes eten alleen.

Terug naar het overzicht