Blog

Gesplitst typen een hype, of toch niet?

21 November 2022
Anita Bons

De kans is groot dat terwijl je dit leest er een standaard toetsenbord op je bureaublad ligt. Alhoewel er veel verschillende varianten op de markt zijn, maken de meeste mensen namelijk nog steeds gebruik van een standaard recht toetsenbord, een toetsenbord dat is gebaseerd op een ontwerp van Christopher Latham Sholes uit 1878.

Pijnklachten door toetsenbord

Wist je dat het ontwerp van je toetsenbord bij intensief gebruik kan leiden tot ongemakken en pijnklachten? In de afgelopen 60 jaar is er gelukkig steeds meer bewijs en erkenning gekomen dat langdurig typen gerelateerd is aan pijn in de hand, arm, schouder, en nek. Naast de intensiteit en het aantal uren beeldschermwerk hebben ook ongunstige houdingen en bewegingen een grote invloed. Ongunstige houdingen zoals het typen met gedraaide polsen en opgeheven handen zijn direct te relateren aan het ontwerp van het conventionele, rechte toetsenbord.

Verschillende toetsenbordontwerpen

Daarom is er al heel lang aandacht en onderzoek naar het effect van verschillende toetsenbordontwerpen op bovengenoemde klachten. Wie denkt dat het gesplitste toetsenbord een nieuwe hype is, heeft het mis. Het eerste ontwerp voor een gesplitst toetsenbord is al in 1915 gepatenteerd door F. Heidner!

Heb je zelf weleens klachten of zou je deze graag willen voorkomen? Overweeg dan het gebruik van een ergonomisch gesplitst toetsenbord.

Lees meer in onze whitepaper!

Terug naar het overzicht