Blog

Bluetooth-muis: de vaak onbekende en onderschatte voordelen

20 Juni 2023
Gerry Hameetman

De HE muizen hebben een update gekregen om te voldoen aan de laatste stand der techniek. Daarmee zijn alle wireless HE Muizen voorzien van een Bluetooth verbinding. Maar wat is nou precies het verschil tussen Bluetooth en draadloos 2.4 gHz?

Op het eerste gezicht zien muizen met een Bluetooth verbinding en ‘gewone’ draadloze muizen er hetzelfde uit: bij beide ontbreekt het vaak zo lastige snoer. Het grote verschil zit hem in de manier waarop zij draadloos contact maken met de computer. Ten opzichte van traditioneel draadloze muizen, hebben Bluetooth-muizen hiermee aardig wat voordelen in gebruik. Wij krijgen hierover veel vragen van klanten. Daarom willen we dit graag eens voor je op een rijtje zetten.

Geen dongle nodig 

Gewone draadloze muizen maken contact via USB- ontvangers en hebben daarvoor een zogenaamde losse dongle nodig, die je in het apparaat moet steken. Bluetooth-muizen maken contact via een radioverbinding op korte afstand en hebben geen extra, losse accessoires nodig. Dit betekent dat je  meer USB-poorten op je computer over hebt. Handig natuurlijk, wanneer je die voor andere apparaten wilt gebruiken.

Geschikt voor vrijwel elk apparaat

Omdat de meeste moderne apparaten ervoor gemaakt zijn te functioneren met Bluetooth, sluiten Bluetooth-muizen naadloos aan op vrijwel elk apparaat. Geen gedoe meer met onmogelijke connectiviteit, maar universele compatibiliteit. Wanneer je met verschillende apparaten werkt, is Bluetooth helemaal ideaal. Immers het schakelen tussen de apparaten gaat snel, gemakkelijk en zonder extra benodigdheden.

Minder verstoorde werking

Bovendien heb je met Bluetooth- muizen minder gauw last van verstoringen. Gewone draadloze muizen werken op een frequentieband waarop ook veel andere apparaten werken, denk maar aan  draadloze telefoons en wifi-routers, maar ook magnetrons! Als de signalen van al deze apparaten door elkaar lopen, kan dit leiden tot verstoringen- en dus een verminderde werking van je muis. Om dit te voorkomen, schakelt een Bluetooth-muis automatisch over naar minder belaste frequentiebanden en functioneert op deze wijze constant optimaal.

Veiligere en betrouwbaardere verbinding

Vergeleken met gewone draadloze muizen zorgen Bluetooth- muizen voor een veel veiligere en betrouwbaardere verbinding. Door middel van diverse geavanceerde beveiligingsmaatregelen (zoals SSP en LE Secure Connections) worden je gegevens beter beschermd tegen bijvoorbeeld afluisteren of ongeoorloofde toegang.

Energiezuinig

En ten slotte, niet onbelangrijk, zijn Bluetooth-muizen veel energiezuiniger dan traditionele draadloze muizen. Ze zijn zo ontwikkeld dat ze minder energie verbruiken en presteren langer maximaal. Hierdoor hoef je de batterijen minder vaak te vervangen of op te laden, wat jou tijd, moeite en uiteindelijk ook geld zal besparen.

Een keuze voor meer gemak

Een Bluetooth- muis houdt dus rekening met de belangrijkste behoeften van een computergebruiker en betekent vooral: meer gemak. Als je deze voordelen eenmaal weet, is de keuze voor een Bluetooth- muis waarschijnlijk heel wat meer voor de hand liggend.

Terug naar het overzicht