Creëer je eigen ergonomische werkplek

Het constant letten op een goede werkhouding tijdens beeldschermwerk schiet er vaak bij in, vooral wanneer het werk snel af moet zijn of wanneer er veel concentratie nodig is. Het is belangrijk om te zorgen voor een goed ingerichte werkplek op kantoor, thuis of bij een klant. Een ergonomische werkplek zal u ongemerkt dwingen om tijdens beeldschermwerk een gezonde werkhouding aan te nemen. Bij het creëren van uw ergonomische werkplek kunt u het beste beginnen met de bureaustoel, omdat deze het meest aangepast kan worden aan uw lichaamsafmetingen. Daarna past u de werkhoogte aan en positie van het beeldscherm. Gebruik van een monitor-, laptop-, en tabletstandaard, documenthouder, compact toetsenbord en een ergonomische muis maken de ergonomische werkplek compleet. De afbeeldingen hieronder laten stap voor stap zien hoe een werkplek ergonomisch ingericht kan worden.

 1. Zitting

  Ga op uw stoel zitten en stel de zithoogte zo in dat de knie onder een hoek van 90 graden of meer staat.
  Tip: Let op dat u goed achterin de stoel zit en zorg ervoor dat er een ruimte van 3 tot 5 vingers zit tussen de voorkant van de zitting en uw knieholte.

 2. Rugleuning

  Stel de rugleuning van uw stoel in. Plaats de rugleuning zo dat de hoek tussen de rug en de bovenbenen ongeveer 90 ° is.
  Tip: Plaats het dikste gedeelte van de rugleuning (lendesteun) tegen de bovenrand van het bekken.

 3. Armsteunen

  Zet de armsteunen zo hoog dat de onderarmen worden ondersteund terwijl de schouders afhangen. Stel (indien mogelijk) de breedte van de armsteunen in, zodat de armen direct naast het lichaam worden ondersteund.
  Tip: De boven- en onderarmen vormen samen een hoek van 90 graden.

 4. Kantelmechanisme

  Maak (indien mogelijk) gebruik van het kantelmechanisme van de stoel, zodat u tijdens het werk constant wordt ondersteund in uw werkhouding.
  Tip: Zorg ervoor dat het kantelmechanisme afgesteld is op uw lichaamsgewicht, zodat u tijdens het bewegen niet naar voren wordt geduwd of achterover kiepert.

 5. Bureauhoogte

  Stel het bureau in op de juiste hoogte.
  Als u op uw correct ingestelde stoel zit, dan dient de bovenkant van het werkblad even hoog te zijn als de bovenkant van de armsteunen.
  Tip: Bij niet instelbare bureaus kunt u de zithoogte van de stoel aanpassen en gebruik maken van een voetensteun.

 6. Beeldscherm

  Zet het beeldscherm recht voor uw lichaam en op de juiste hoogte. Kies een primair beeldscherm bij gebruik van 2 schermen en plaats deze recht voor u. Zorg er voor dat de bovenkant van het scherm gelijk is aan ooghoogte.
  Tip: Plaats het beeldscherm op de juiste afstand tot uw ogen (50- 70 cm of armlengte t/m puntje van de vingertoppen). Hou rekening met lichtinval. Zorg ervoor dat uw beeldscherm haaks op het raam staat, zodat hinder door spiegeling of grote lichtcontrasten wordt voorkomen.

 7. Muis

  Plaats de muis in het verlengde van de onderarm en binnen handbereik. Bedien de muis vanuit de hele arm i.p.v. vanuit de pols. Laat uw hand tijdens muisgebruik ontspannen op de muis rusten en haal deze eraf wanneer u de muis niet gebruikt.
  Tip: Zorg ervoor dat u niet buiten schouderbreedte werkt. Dit is mogelijk met behulp van een compact toetsenbord.

 8. Toetsenbord

  Plaats het toetsenbord recht voor u en binnen handbereik. Zorg ervoor dat de pootjes zijn ingeklapt, zodat de polsen tijdens typen zo plat mogelijk zijn.
  Tip: De spatiebalk dient exact in het midden tussen de armen te zijn.

 9. Documenthouder

  Plaats uw document verhoogd tussen toetsenbord en beeldscherm in, zodat u in een rechte houding kunt werken.

 10. Ergonomische werkplek

  De ergonomische werkplek is nu compleet ingericht voor een gezonde werkhouding. Zorg tijdens het werken voor voldoende beweging en gebruik van micro pauzes.
  De R-Go Tools catalogus helpt u met uitleg over verschillende type werkplekken - zoals flex werkplek, vergader werkplek en aanlandwerken - en welke type ergonomische hulpmiddelen hier bijhoren.

Download de helpkaart in pdf formaat
Download Catalogus
Gratis werkplek check door ergonoom!
Stuur ons een foto van je werkplek en je ontvangt gratis advies over hoe je deze ergonomisch kan inrichten!