Blog

Verticale toetsenborden: typen vanuit een andere hoek

21 November 2022
Anita Bons

Om een toetsenbord ergonomisch te maken, kun je ervoor zorgen dat deze zo plat mogelijk is. Met een platte stand in de polsen kunnen RSI-klachten worden voorkomen. Er is echter nog een andere optie: een verticaal toetsenbord.

Een verticaal toetsenbord bestaat vaak uit 2 verschillende delen die je elk apart in een hoek kunt plaatsen. Sommige varianten hebben alleen in het midden een verhoging. In beide gevallen is het uitgangspunt dat je je onderarmen en polsen niet hoeft te draaien, waardoor RSI kan worden voorkomen. 

Losse verticale toetsenborden

Bij gebruik van een los verticaal toetsenbord staan de handen en polsen in een natuurlijke stand. Hierdoor wordt het probleem van pronatie (het naar binnen draaien van de onderarmen) voorkomen. Je kunt bij dit toetsenbord niet direct op de toetsen kijken, dus voorwaarde is wel dat je blind moet kunnen typen.

Het grote nadeel van zo’n verticaal toetsenbord is dat er in de armen en handen een constante hoge spierspanning nodig is. Je moet je handen immers omhoog houden om te kunnen typen. Ideaal is juist als de onderarmen tijdens het typen ondersteund worden, zoals bij een volledig plat toetsenbord het geval is.

Vaste verticale toetsenborden

Vaste verticale toetsenborden danken hun naam aan een wat subtielere verticale hoek, zoals hieronder te zien. Ze zijn door hun hoek vaak een stuk breder dan een normaal toetsenbord. 

Uit onderzoek blijkt echter dat het gebruik van deze brede toetsenborden kan leiden tot een ongunstige werkhouding: met de ellebogen naar buiten gedraaid en breder uit elkaar geplaatst dan de schouders. Hierdoor kan alsnog overbelasting ontstaan. Hier tegenover staat dat de spanning op handen en polsen minder zwaar is in vergelijking met normale toetsenborden.

Heeft het toetsenbord een vast numeriek deel, dan wordt ook de reikafstand naar de (rechtshandige) muis vergroot. Hiermee verhoog je ongemerkt de belasting op de rechter schouder en pols. 

Voor- en nadelen

Door de verticale stand van bovengenoemde toetsenborden hoeven de onderarmen niet te draaien (mits er een voldoende grote hoek in zit). En door de splitsing blijven ook de polsen in een rechte stand tijdens het typen. Deze factoren verminderen de belasting op de pezen. 

Bij volledig verticale toetsenborden of onvoldoende polsondersteuning is echter sprake van een verhoogde spierspanning in de handen en onderarmen. Let daar dus goed op bij het maken van je keuze. Een ander nadeel is de reikafstand naar de muis bij veel (vaste) verticale toetsenborden. Ten slotte is voor het gebruik van een verticaal toetsenbord gedragsverandering nodig. Kun je bijvoorbeeld niet blind typen? Dan is een verticaal toetsenbord voor jou geen voor de hand liggende optie.

Alles over ergonomische toetsenborden

Wil je het verticale toetsenbord goed vergelijken met andere ergonomische opties, zoals het compacte of gesplitste toetsenbord? Ons whitepaper ‘Ergonomische Toetsenborden’ helpt je met een overzicht van alle voor- en nadelen om een goede afweging te maken.

Terug naar het overzicht