Blog

De centrale muis, handig of niet?

21 November 2022
Anita Bons

Bij het woord ‘computermuis’ denk je waarschijnlijk aan een normale muis. Zo’n muis die je met je rechter of linker hand bedient, te vinden in vrijwel elk kantoor. Een ergonomisch alternatief is de centrale muis. Ook die kom je vaker tegen dan je misschien denkt. Maar hoe werkt het en welke voordelen biedt het?

Centrale muizen

Zoals de naam al zegt neemt de centrale muis een centrale plek in op het bureau. Vaak wordt hij midden voor het toetsenbord geplaatst, binnen schouderbreedte. De meest bekende vormen zijn de touchpads en roller bars. 

Touchpads

Een touchpad ken je waarschijnlijk wel in de vorm van een klein rechthoekig vlakje, onderaan het toetsenbordgedeelte van je laptop. Hierop geef je met je vinger aan waar de cursor zich heen verplaatst en geef je met tikjes aan waarop je klikt. In veel gevallen zitten er ook 1 of 2 knoppen onderaan dit vlakje, die de functie van de linker- en rechtermuisknop overnemen. Er bestaan ook losse touchpads en touchpads die je met een pen bedient in plaats van de vingers.

Roller Bars

De roller bar kom je minder vaak tegen. Deze ziet eruit als een soort balk met knoppen, die je voor het toetsenbord plaatst. Hierop geef je met de vingers aan waar de cursor zich heen beweegt, door de balk te draaien en naar links en rechts te bewegen. Klikken doe je met een druk op de knoppen die zich voor de balk bevinden.

Voor- en nadelen

De centrale muis heeft 2 grote voordelen: de mogelijkheid tot afwisseling tussen je linker- en rechterhand en de verlaagde spierspanning in de nek en schouders doordat de muis binnen schouderbreedte ligt. 

Er kleven echter ook nadelen aan. Zo maak je met een centrale muis meer precisiebewegingen met je vingers en pols, moet je je onderarm draaien, en wordt de reikafstand naar het toetsenbord vergroot. Deze factoren kunnen juist voor meer spierspanning en uiteindelijk RSI zorgen. Daarnaast zijn deze muizen zo’n 25% langzamer dan een standaardmuis en heb je enige tijd nodig om eraan te wennen. 

Op het vlak van ergonomie heeft de centrale muis dus relatief veel minpunten. Gelukkig is dit niet het enige alternatief voor de normale muis. Zo bestaan er ook trackball muizen, die je met een soort kogel bedient, of verticale muizen die je helpen om je grote spieren meer te gebruiken. En hoewel de verticale muis in veel ergonomische vergelijkingsstudies de beste keuze blijkt, is de voorkeur voor de perfecte muis vaak ook persoonlijk. 

Uitgebreid vergelijken

Wil je graag zelf checken welk soort muis voor jouw klant of situatie het meest geschikt? Zoek dan niet verder, want daar kan ons whitepaper ‘Ergonomische muizen’ je bij helpen. Hierin hebben we onderzoeken en conclusies rond verschillende soorten ergonomische muizen voor je samengevat. 

Terug naar het overzicht