Blog

Achter de knoppen: Ergonomie en toetsenborden

21 November 2022
Anita Bons

Op vrijwel elk bureau kom je hem tegen: het toetsenbord. Naast de muis het meest gebruikte hulpmiddel bij beeldschermwerk. Ons typegedrag zorgt ook voor veel RSI-klachten. Maar hoe ontstaan deze klachten precies? En welke ergonomische alternatieven zijn er voor het ‘normale’ toetsenbord?

Ergonomie en typen

In de afgelopen 50 jaar is steeds meer bewijs en erkenning gekomen voor het feit dat langdurig typen gerelateerd is aan RSI-klachten. Bij beeldschermwerk zitten we immers bijna een derde van de dag met onze vingers in de aanslag boven het toetsenbord. Typen zorgt voor een dynamische, repeterende belasting op je kleine spieren en pezen (in de hand en polsen), en voor een statische belasting op je grote spieren (schouders en nek). 

Normale toetsenborden

Een verkeerde typehouding is voornamelijk te wijten aan de vorm van je toetsenbord. Een normaal toetsenbord heeft bijvoorbeeld 4 grote nadelen:

  1. Gedraaide onderarmen:

     Doordat de onderarmen continue gedraaid zijn tijdens het typen (met de handpalmen naar beneden), kunnen de onderarmspieren overbelast raken.

  2. Gedraaide polsen:

     Door de knik in de polsen tijdens het typen (handen naar het midden voor je lichaam gedraaid), kunnen de pezen in de polsen overbelast raken.

  3. Opgetilde handen:

     De meeste standaard toetsenborden zijn vrij hoog. Hierdoor ontstaat tijdens het typen een onnatuurlijke hoek. Het optillen van de handen zorgt voor een continue belasting van de pezen die door de polsen lopen.

  4. Grote reikafstand naar de muis:

     Bij gebruik van een rechtshandige muis, moet je bij een normaal toetsenbord opzij reiken. Dit kan leiden tot overbelasting in de schouder en pols.

Ergonomische alternatieven

Als je RSI-klachten hebt, of deze juist wilt voorkomen, dan is het slim om over te stappen naar een ergonomisch toetsenbord. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat een passend ergonomisch toetsenbord je onbewust helpt om op een gezonde, natuurlijke manier te gaan typen. Klachten worden zo eenvoudig voorkomen en/of verminderd. 

Hoe werkt dat? Ergonomische toetsenborden worden ontworpen op basis van deze 3 uitgangspunten:

  1. Natuurlijke houding:

     De vormgeving van het toetsenbord zorgt ervoor dat de handen en polsen tijdens het typen in een natuurlijke, ontspannen stand staan.

  2. Minimale reikafstand:

     De toetsen zijn te bedienen met licht gebogen vingers, waarbij de reikafstand minimaal is.

  3. Minimale spierspanning:

     De bediening van het toetsenbord vergt minimale spierspanning in de pezen van de hand en spieren in de onderarm.

Om dit te bereiken hebben ergonomische toetsenborden vaak een nogal afwijkende vorm ten opzichte van de standaard toetsenborden die we gewend zijn. Zo bestaan er compacte, gesplitste en zelfs verticale toetsenborden.

Wat is het beste ergonomische toetsenbord?

Benieuwd naar de ergonomische varianten? In ons nieuwe whitepaper hebben we de voor- en nadelen van de meest voorkomende vormen van ergonomische toetsenborden voor je op een rij gezet. Download hem hieronder en bekijk zelf welke variant voor jou (of je klant) de beste optie kan zijn! 

Terug naar het overzicht