Een handje helpen: 4 tips voor de ideale ergonomische muis

Stel: je klant heeft behoefte aan nieuwe computermuizen voor zijn hoofdkantoor. De oude zijn hopeloos ouderwets en bovendien totaal niet ergonomisch verantwoord. Weet je dan wel genoeg van ergonomie om hem goed te kunnen helpen? Wij zetten een aantal tips op een rij.

Waar let je op bij het zoeken naar ergonomische muizen?

 1. Goedkoop is duurkoop
  Selecteer je bij het zoeken van nieuwe producten ook altijd op ‘goedkoopste eerst’? Begrijpelijk, maar check ook zeker of de producten van die producent kwalitatief goed genoeg zijn. De goedkoopste producten zijn vaak van goedkoop materiaal gemaakt, waardoor ze in no-time weer vervangen moeten worden.
 2. Maten en instellingen
  Dat er linkshandige en rechtshandige muizen bestaan is je vast wel bekend. Maar vergeet ook niet om rekening te houden met de maat van de hand. Veel ergonomische muizen zijn beschikbaar in verschillende maten. Voor elke hand bestaat een ideale maat!
 3. Gebruikerservaringen
  Niet elke zogenaamde ergonomische muis helpt daadwerkelijk bij het voorkomen van klachten. Ook goed om op te letten: de score op het gebied van comfort of bedieningsgemak. Vraag bij een specialist om passend advies of lees reviews over verschillende muizen om jezelf zo goed mogelijk te informeren. Vaak is het ook mogelijk om een aantal ergonomische muizen op proef te vragen, zodat je deze zelf kan testen.
 4. Goede service
  Producenten van ergonomische producten bieden vaak ook advies over ergonomisch werken. Dat kan interessant zijn voor jezelf én voor je klant. Dat kan variëren van workshops over het inrichten en instellen van de ideale werkplek, tot persoonlijk advies voor medewerkers met specifieke klachten. Kortom: goede service is zeker een pluspunt!

Hoe werkt een ergonomische muis?

Een voorbeeld van een effectieve ergonomische muis is een verticale muis. Bij het gebruik van zo’n muis staan de hand en pols in een natuurlijke ontspannen stand. De verticale muis stimuleert een muisbeweging vanuit de arm in plaats van de pols, wat overbelasting van kleine spieren en pezen voorkomt en zorgt voor een betere doorbloeding. Er bestaan zelf muizen met een lampje erin die aangeven hoe gezond je aan het werk bent, en wanneer het tijd is voor een korte pauze. Handig!

Meer weten?

Er bestaan talloze onderzoeken naar het gebruik van ‘normale’ versus ergonomische computermuizen. In ons whitepaper hebben we de belangrijkste conclusies voor je samengevat.