Blog

Gesplitste toetsenborden: gezond en flexibel

21 November 2022
Anita Bons

Een redelijk zeldzame variant van het toetsenbord is het gesplitste toetsenbord. De naam zegt het al: een gesplitst toetsenbord is opgedeeld in 2 delen. Die delen kunnen aan elkaar vast zitten, maar vaak zijn ze ook los van elkaar op je bureau te plaatsen. Zie je het nog niet helemaal voor je? Lees dan verder!

Ergonomisch verantwoord typen

Het toetsenbord speelt een grote rol bij het ontstaan van RSI-klachten. Het gevaar zit hierbij voornamelijk in de vorm van het toetsenbord en de houding die je daarbij automatisch aanneemt. Bij een normaal toetsenbord worden de onderarmen en polsen gedraaid, moeten de handen worden opgetild, en is de reikafstand naar de muis groot. Allemaal veroorzakers van spanning op de spieren en pezen. Het gesplitste toetsenbord kan door zijn slimme vorm oplossingen voor deze problemen bieden.

Vaste gesplitste toetsenborden

Bij het vaste gesplitste toetsenbord zijn de 2 helften van je toetsenbord iets uit elkaar geplaatst, in een lichte hoek. De hoek tussen deze helften verschilt per toetsenbord. Vaak is deze hoek ook niet aan te passen, zoals in de linker afbeelding hieronder. 

Omdat ieder mens anders gebouwd is, is er echter geen sprake van een ideale hoek voor het toetsenbord. Een brede persoon heeft bijvoorbeeld een grotere knik in de polsen dan een smaller gebouwde persoon. Daarom bestaan er ook vaste gesplitste toetsenborden waarbij je de hoek tussen de 2 helften zelf kunt instellen, zoals in de rechter afbeelding. Zo kun je het toetsenbord aanpassen aan je eigen wensen en werkhouding.

Losse gesplitste toetsenborden

Het losse gesplitste toetsenbord gaat een stap verder wat betreft verstelbaarheid. Deze variant bestaat uit 2 losse delen. Een groot voordeel hiervan is dat elke gewenste houding mogelijk is.

Met 2 losse delen kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om ze recht in het verlengde van je armsteunen te plaatsen. Zo rusten de onderarmen tijdens het typen goed op de armsteunen van de bureaustoel. Ook blijven de ellebogen hierbij recht onder de schouders, wat zorgt voor ontspanning van de schouderspieren. Er is op deze manier dus helemaal geen sprake van een knik in de polsen.

Om te voorkomen dat je tijdens het typen de handen moet optillen, is het ten slotte belangrijk om te kiezen voor een toetsenbord dat zo plat mogelijk is.

Voor- en nadelen

Een groot voordeel van beide gesplitste varianten is dat je geen last krijgt van RSI door gedraaide polsen: door de splitsing blijven de polsen tijdens het typen netjes recht liggen. En omdat de meeste gesplitste toetsenborden dun zijn of beschikken over een polsondersteuning, hoef je de handen niet op te tillen tijdens het typen. Deze natuurlijke stand van de polsen vermindert de belasting op de pezen enorm.

Kies je voor een los gesplitst toetsenbord? Dan komt daar nóg een voordeel bovenop: bij rechtshandig gebruik kan de muis in het verlengde van de onderarm worden bediend (net als bij het compacte toetsenbord). Dit ontlast vooral de schouder. Bij de vaste variant kan dit echter niet. Hierbij moeten gebruikers verder opzij reiken naar de muis.

Alles over ergonomische toetsenborden

Het gesplitste toetsenbord is niet de enige ergonomische oplossing wat betreft typen. Wil je alle soorten goed met elkaar kunnen vergelijken? Download dan ons whitepaper Ergonomische Toetsenborden. 

Terug naar het overzicht